top of page
Friends at the Beach
Maagomleiding

MAAGOMLEIDING

Algemene informatie over de ingreep Gastric Bypass (Maagomleiding)

Gastric Bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Letterlijk betekent de term “Het omzeilen van de Maag”.

Het resultaat kan over het algemeen ronduit geweldig worden genoemd; zie afbeelding.

 

Wat is nu precies een maagomleiding?

De Maag wordt verkleind tot 30ml en om de oude maag heengeleid naar de darmen.

Als eerste; Uw Voeding

De lever is bij extreem overgewicht vaak vergroot. Deze bevindt zich naast de maag in het operatiegebied van de chirurg. Bij een grote lever kan de operatie moeizamer verlopen met een grotere kans op complicaties. Daarom is het belangrijk om voor de operatie af te vallen door een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet te volgen. Hierdoor wordt de omvang van de lever kleiner. De voedingsadviezen voor dit dieet krijgt u van de diëtiste die u vooraf heeft ingelicht over de operatie. Alle details van het dieet wat u voor de operatie moet volgen, kunt u terugvinden in de aparte folder “Voeding voor en na de gastric bypass”. Tevens wordt dit uitgebreid toegelicht tijdens de patiëntenvoorlichtings- bijeenkomst welke 3 tot 4 weken voor de operatie plaatsvindt. U krijgt hier een uitnodiging voor. Op de opnamedag wordt u door de verpleegkundige van de afdeling gewogen en wordt het gewicht doorgegeven aan de chirurg. Indien u niets bent afgevallen is het mogelijk dat de operatie niet doorgaat.
Op de operatiedag blijft u nuchter. Dat betekent dat u vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken.

Medicatie

• Pantozol®

Deze maagbeschermer (tablet) neemt u in vanaf twee dagen voor de operatie. Op de operatiedag zelf krijgt u deze op de afdeling via het infuus toegediend en hoeft u deze dus niet zelf in te nemen.
Deze maagbeschermer is bedoeld om de kans op naadlekkage en maagzweren te verkleinen. Het is dus belangrijk dat u deze dagelijks gebruikt vanaf 2 dagen voor tot 5 jaar na de operatie.

• Fraxiparine®

De avond voor de operatie (om 17uur) begint u thuis met het prikken van de fraxiparine om trombose te voorkomen. Op de afdeling krijgt u deze elke avond van de verpleegkundige.
Na de operatie gaat u 4 weken lang door met deze antitrombose spuitjes.

• Steunkousen

U krijgt van de polikliniekassistente steunkousen mee naar huis. Deze doet u thuis aan op de ochtend van de operatie.

• Thuismedicatie

De anesthesist heeft met u besproken welke medicijnen u in mag nemen op de ochtend van de operatie.
• Als u thuis een CPAP masker heeft in verband met het slaapapneu syndroom dient u deze mee te nemen naar het ziekenhuis.

De operatie

De laparoscopische Roux-en-Y gastric bypass maagomleiding) is een standaard bariatrische operatie. Een schematische weergave van de operatie is te vinden op bijgaande afbeelding.

Het betreft een combinatie van maag- en darmomleiding. Het bovenste deel van de maag wordt afgeniet/gescheiden van de rest van de maag tot een volume van ongeveer 30 ml. Vervolgens wordt de dunne darm doorgenomen en deze wordt op de kleine maag aangesloten.
Om de gal- en alvleeskliersappen weer te laten doorstromen wordt er vervolgens een verbinding gemaakt tussen de twee dunne darmlissen. Gevolgen van de operatie Door het verkleinen van het maagvolume wordt de voedselinname beperkt. Tevens wordt de vertering beperkt door de omleiding van de voedselstroom en het later in contact komen van de voedselbrij met de verteringssappen. Door het uitsluiten van de twaalfvingerige darm (duodenum) is er een sterke en snelle verbetering van diabetes mellitus (suikerziekte) door de invloed van de omleiding op de darmhormonen.
In de praktijk leidt de operatie tot een vermindering van het overgewicht van gemiddeld 70% na 1 jaar. Patiënten die insuline-afhankelijk zijn kunnen na de operatie meestal de dosis halveren en na enkele maanden de insuline in 70-80% van de gevallen helemaal staken.

Na de operatie

De opnameduur na deze operatie is in principe drie dagen. Op de eerste dag na de operatie zal een slikfoto worden gemaakt om te controleren op naadlekkage. Vocht krijgt u toegediend via het infuus.
Vanaf de tweede dag na de operatie mag u beginnen met het drinken van helder vloeibare dranken. De dagen hiervoor mag u alleen de mond bevochtigen. Als het drinken goed gaat mag u dezelfde of de volgende dag met ontslag. Het dieet wordt langzaam uitgebreid: vanaf de 2e dag na de operatie mag u helder vloeibaar drinken. Na 5 dagen heldere vloeistoffen begint u, precies een week na de operatie met een vloeibaar dieet (vla, yoghurt, pap etc). Twee weken na de operatie gaat u langzaam beginnen met vast voedsel. Alle details over het opbouwen van het voedsel vind u in de aparte “Voeding voor en na de gastric bypass”.

Over de steunkousen heen krijgt u luchtdruk sleeves die aangesloten zijn aan een pomp en voortdurend de bloed- doorstroming in de benen bevorderen om trombose te voorkomen.
Deze pomp blijft aangesloten tot aan het ontslag. Zodra u uit bed gaat om over de afdeling te lopen mogen ze tijdelijk afgekoppeld worden. Het is noodzakelijk om de sleeves aan te houden als u in bed ligt en dit geldt ook voor ’s nachts. Verder vragen wij u om zo veel mogelijk uit bed te komen en te lopen. Dit is belangrijk ter voorkoming van bijvoorbeeld trombose en longontsteking. Als u pijn heeft krijgt u pijnstilling. Wel proberen wij het geven van morfine te beperken, omdat dit een negatieve invloed heeft op de functie van de darmen en de longen.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s.

Zo is ook bij een gastric bypass de normale kans op complicaties aanwezig, zoals bijvoorbeeld een nabloeding, wond-infectie of longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties mogelijk:
• trombose.
• naadlekkage: een lek op de plaats waar de darm weer aan elkaar is gemaakt. De inhoud van de darm lekt weg in de buik en kan voor ontsteking van het buikvlies zorgen. De verschijnselen zijn: bolle, gespannen buik, misselijkheid en braken, koorts en buikpijn. Wanneer er sprake is van een naadlekkage zult u mogelijk opnieuw geopereerd moeten worden. De kans op lekkage is de eerste dagen het grootst. Indien u na 2 of 3 dagen met ontslag gaat is de kans op naadlekkage uitermate klein.

Optimale zorg na ontslag

U mag naar huis vanaf de tweede dag na de operatie wanneer ten minste aan de volgende voorwaarden is voldaan:
• u voelt dat u in staat bent om naar huis te gaan.
• u kan voldoende heldere vloeibare dranken drinken (1,5 - 2 liter).
• u plast voldoende.
• de pijn is draaglijk tijdens beweging
• de slikfoto is goed.

Uiteraard wordt de definitieve beslissing of u naar huis mag, in overleg met u, genomen door de chirurg.
Het advies is om de fraxiparinespuitjes en de steunkousen nog 4 weken te gebruiken. De pantozol gebruikt u minimaal 5 jaar. U krijgt een poli-afspraak mee bij de chirurg voor 2 weken na de operatie. Indien u bent verwezen door RA-Medical of het Diabetisch Zorg Systeem, dient u zelf met deze instanties contact op te nemen voor een controle-afspraak. Wel krijgen zij altijd van de chirurg een brief toegestuurd met alle details over de opname en de operatie. Bij Centre Esthetique krijgt u standaard een controle-afspraak bij de chirurg en de diëtist.

                  

Tot slot

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan ons of uw behandelend arts.
Als u naar huis gaat krijgt u patiënteninformatie mee: “Nazorg chirurgische ingreep”. Hierin staat informatie over de hechtingen, de wondverzorging en wat te doen bij vragen en problemen. Tevens krijgt u de folder “Voeding voor en na de gastric bypass”, mocht u deze nog niet hebben. Hierin staan alle details over het opbouwen van de voeding na de operatie.


Wij wensen u veel wijsheid toe bij het nemen van uw beslissing, en succes tijdens en na de operatie!

Gastric Bypaas 2.jpeg
Tarieven

Tarieven

Maagomleiding / Gastric Bypass: € 9.000,-

Totale traject inclusief ligdagen &  overnachtingen die nodig worden geacht ( 3 a 4) en 2 jaar na-controle.

Vooronderzoeken

De prijs van de vooronderzoeken worden apart aan u berekend (Bloedonderzoek, Hartfilm, Gastropi, Cardioloog, Dieetiste en/of voedingsadviezen) Deze zijn dus niet bij de prijs inbegrepen!

Voor en na foto's

VOOR EN NA FOTO'S

gastric-bypass-surgery.jpeg
bottom of page