FAQ / Veel gestelde vragen over een maagband

1. Wat is het verschil tussen een MAAGBAND en een maag bypassoperatie?
De maagbypass operatie is een zwaardere en meer ingrijpende procedure waarbij de maag in twee wordt verdeeld met behulp van nietjes.
De nieuwe kleine maag wordt dan opnieuw verbonden met de dunne darm. De grote restmaag en de twaalfvingerige darm worden aldus overbrugd (“gebypassed”) en ontvangen geen voedsel meer.
Dit is dus een zwaardere procedure met een langere ziekenhuisopname en groter risico op complicaties.
De maagband procedure is een lichtere ingreep met kortere opnameduur en veel lagere kans op complicaties tijdens of onmiddellijk na de ingreep.

2. Is de MAAGBAND blijvend?
In principe wel maar de band kan eenvoudig met een nieuwe kijkoperatie worden verwijderd mocht dit om één of andere reden noodzakelijk zijn. Na verwijdering van de band is het snelle verzadigingsgevoel echter onmiddellijk weg waardoor opnieuw grote porties kunnen worden gegeten en het gewicht gewoonlijk opnieuw stijgt.

3. Is een MAAGBAND veilig?
Het plaatsen van de maagband houdt weinig risico’s in en wordt aanzien als een lichte en veilige procedure. Gezien het een kijkoperatie betreft is het postoperatieve herstel snel. Uw chirurg overloopt met U de risico’s op korte en lange termijn.

4. Wordt deze operatie uitgevoerd met minimaal invasieve operatieve technieken?
De MAAGBAND-procedure wordt laparoscopisch uitgevoerd. De camera's en instrumenten die we gebruiken bieden uitstekend zicht en toegang voor een precieze dissectie van weefsel en bijbehorende bloedvaten. De voordelen van het gebruik van deze minimale invasieve methode zijn dat patiënten minder pijn en minimale littekens hebben, en dat zij een veel sneller herstel kennen.

5. Hoeveel gewicht raak ik waarschijnlijk kwijt en hoe snel gaat dat?
Het gemiddelde gewichtsverlies bedraagt 70 tot 80% van het overgewicht. Afhankelijk van de kwaliteit van de voeding, het snoepgedrag en de inname van vloeibare calorieën (suikerrijke dranken) is het gewichtsverlies meer of minder. Patiënten kunnen indien ze zich goed houden aan de opgelegde richtlijnen zelfs het ideale gewicht opnieuw bereiken. Streefdoel is in den beginne 1 kg per week (of meer) en later 0,5 kg per week tot het streefgewicht is bereikt.

6. Zijn er specifieke etenswaren en drankjes die ik na de operatie beter niet kan eten en drinken?
Belangrijk is een gezonde en gevarieerde voeding te nuttigen. Suikers (lees snoep) dienen zoveel mogelijk te worden vermeden omdat deze veel calorieën bevatten in kleine volumes. Ook suikerrijke dranken moeten worden gemeden omdat vloeistoffen niet door de band worden gehinderd en dit dus een ongewenste bron van calorieën kan zijn. Light dranken mogen wel worden genuttigd maar liefst zonder koolzuur gezien dit uitzetting van de maag voorbij de band kan veroorzaken.

7. Kan ik na de operatie problemen verwachten met eten?
Na de ingreep moet u zich nieuwe eetgewoontes aanleren. De eerste vier weken na uw operatie vormen een heel belangrijke fase, waarin u wordt aangeraden dit voorgeschreven dieet te volgen. Zie postoperatieve dieetrichtlijnen. Het is nog steeds heel belangrijk om langzaam te eten en goed te kauwen. Stop onmiddellijk met eten als u een vol gevoel hebt, zelfs als dat betekent dat u wat eten op uw bord moet laten liggen. Te veel eten tijdens één maaltijd kan braken veroorzaken. Het is mogelijk dat bepaalde voedingsbestanddelen moeilijkheden kunnen geven als de banding een kleine diameter heeft. Het gaat dan in de eerste plaats om vers brood en rood vlees. Champignons worden ook best vermeden.

8.Is het waarschijnlijk dat ik weer aankom nadat ik de maagband een paar jaar heb gehad?
Een van de grote voordelen van deze methode is dat u de band uw leven lang kunt houden (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de maagballon, die na een halfjaar moet worden verwijderd!). Daarom ondervindt u geen jojo-effect en blijft uw gewicht stabiel. Niettemin weet u dat afvallen een lastig proces is en dat de operatie slechts een eerste stap is in uw enorme aanpassing en verandering van levensstijl. U zult nieuwe eetgewoonten moeten aannemen en regelmatig bewegen. Alleen als aan die voorwaarden wordt voldaan, zorgt de MAAGBANDMETHODE ervoor dat u op gewicht blijft, dat u nooit meer aankomt en dat uw leven volledig verandert! De maagbandmethode is de beste (minst ngrijpende operatieve) manier om snel en efficiënt af te vallen. Deze methode verandert echter niets aan het gedragspatroon van de patiënt. Dat houdt in dat de operatie geen definitieve oplossing biedt voor het eetpatroon van de patiënt of het probleem van overgewicht of obesitas. De maagband initieert een constant en vol te houden gewichtsverlies en leidt daarom tot een gezonder leven van een veel betere kwaliteit, met veel minder risico op bijkomende ziektes.

9. Hoe vaak is de MAAGBAND-procedure al door uw chirurgen uitgevoerd?
Onze chirurg voert deze operatie al vele jaren uit. Hij wordt beschouwd als een van de experts op het gebied van MAAGBAND-operaties in Europa en is een internationaal erkende autoriteit op het gebied van operatieve behandeling van overgewicht. Hij heeft vele jaren uitgebreide ervaring opgedaan in operaties met betrekking tot gewichtsverlies. De maagbandmethode heeft zijn speciale interesse en vormt tegenwoordig één van zijn meest uitgevoerde operaties.

Hij is lid van de volgende prestigieuze medische verenigingen:

 • The International Federation for Surgery of Obesity (IFSO)
 • The Benelux Association for Bariatric Surgery (BABS)
 • The Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES)
 • The Royal Belgian Society of Surgery (RBSS)
 • The Belgian Group for Endoscopic Surgery (BGES)
 • The Belgian Section of Upper Gastrointestinal Surgery.

10. Zijn de anesthesisten op de hoogte van de behoeften van zwaarlijvige patiënten?
Zeer zeker! De anesthesisten die met uw chirurg samenwerken hebben uiteraard net als hij een uitgesproken ervaring met speciale noden van zwaarlijvige patiënten. Een optimale zorg kan dan ook worden verleend.

11. Zijn er complicaties mogelijk bij de MAAGBAND?
Het risico op complicaties tijdens of onmiddellijk na de operatie is net als bij iedere ingreep altijd aanwezig. Het belangrijkste is niet de operatie zelf; die is heel ongecompliceerd en eenvoudig. De factor die het uiteindelijke resultaat bepaalt, is de medewerking van de patiënt. De patiënt moet er dagelijks mee omgaan, moet naar de signalen luisteren en zich dienovereenkomstig gedragen. Met patiënten die in opstand komen tegen de band gaat het niet zo voorspoedig als met patiënten die meewerken. Uw chirurg bespreekt met U de mogelijke complicaties op lange termijn.

12. Wat is het werkelijke succespercentage van de MAAGBAND?
Ongeveer 85-90% .

Er zijn twee redenen die de procedure kunnen laten mislukken.

 • Ten eerste: patiëntgerelateerde problemen – sommige patiënten stappen over op een vloeibaar dieet met veel calorieën (room, roomijs, chocolademelk, etc…)
 • Ten tweede: problemen met de band (bijvoorbeeld lekkage).

Bovengenoemde situaties komen zelden voor. Dat verklaart het hoge succespercentage van de methode.

13. Heb ik pijn na de ingreep?
Al onze patiënten krijgen na de ingreep de mogelijkheid bepaalde pijnstillers in te nemen. Paracetamol is veilig. Aspirine wordt best vermeden. De meeste mensen hebben ze niet nodig.

14. Wanneer kan ik na de operatie weer aan het werk?
De meeste patiënten kunnen na drie dagen weer aan het werk. Om een veilige marge in te bouwen is het beter om vijf dagen niet te werken. Zware inspanning wordt best gedurende een tweetal weken vermeden.

15. Raadt u beweging aan na de operatie?
U mag de eerste dagen na de behandeling wandelen en fietsen.Na 1 maand kunt u uw oude sportieve gewoontes weer oppakken

16. Als ik later zwanger wil raken, is dat dan een probleem?
Absoluut niet. Het is ons zelfs opgevallen dat in de meeste gevallen, deze procedure uw kans op een zwangerschap zelfs vergroot. In het geval van een zwangerschap zal de chirurg de meeste vloeistof uit de band verwijderen zodat de maagband geen nadelige tekorten voor de baby oplevert.

17. Hoeveel MAAGBAND-aanpassingen heb ik nodig?
Een van de grote voordelen van deze methode is dat de arts de band in overeenstemming met de persoonlijke behoeften van de patiënt kan aanpassen. Als u honger hebt, te grote porties kan eten en niet snel genoeg afvalt, zal de band strakker worden afgesteld. Daartegenover staat dat als u te snel afvalt of te weinig kan eten, de band wat losser wordt gemaakt. Sommige patiënten hebben maar 1 of 2 aanpassingen nodig, anderen meer.

18. Moet de MAAGBAND worden gevuld met een röntgenfoto?
Uw chirurg vult de band bij in zijn consultatieruimte zonder hulp van Röntgenfoto. Hij laat zich hierbij leiden door de grootte van de maaltijdporties, het gewichtsverlies, de reeds aanwezige vulling en zijn ervaring.

19. Heb ik straks overal los vel hangen en heb ik later plastische chirurgie nodig?
Het is mogelijk dat u in een later stadium een buikwandplastiek,een borstlift, een armlift of zelfs een liposculpture nodig kan hebben. De specialisten van Centre Esthetique (afdeling Plastische Chirurgie) kunnen u alle noodzakelijke informatie over deze behandeling geven.

               

20. Wat zijn de belangrijkste voordelen die Centre Esthetique biedt wat betreft operaties ten behoeve van gewichtsverlies?

 • Uitzonderlijke eisen voor zorg en klinische uitmuntendheid.
 • België wordt unaniem beschouwd als de beste leverancier van gezondheidszorg in de gehele westerse wereld, en staat bekend om zijn hoge behandelingseisen tegen een redelijke prijs.
 • Vele jaren ervaring met operaties ten behoeve van gewichtsverlies.
 • Moderne up-to-date ziekenhuizen die de allerbeste persoonlijke zorg en kwaliteitszorg bieden, met uiterst geavanceerde faciliteiten en een uitmuntende chirurgische infrastructuur.
 • Een buitengewoon competente Nederlands sprekende staf.
 • Heel gemakkelijk en goedkoop toegankelijk vanuit NEDERLAND.
 • Een eerste consult en uitgebreide nazorg in NEDERLAND.
 • Zeer concurrerende tarieven