Borstverkleining

Wie komt er in aanmerking voor een borstverkleining

Wanneer de borst is uitgegroeid kunt in aanmerking komen voor een verkleinende operatie. Dit is niet afhankelijk van de leeftijd, maar eerder van de ontwikkeling van het lichaam. Wanneer er op jonge leeftijd sprake is van extreem snelle groei, kan er al eerder voor een borstverkleining worden gekozen. Er wordt vaak voor een borstverkleining gekozen als er lichamelijke klachten zijn die samenhangen met te zware borsten. Zo wordt door grote borsten vaak rugpijn, nekpijn en schouderklachten ervaren en er kunnen zich problemen voordoen wat betreft de kledingkeuze. Bij een borstverkleining wordt een deel van de huid en het klierweefsel verwijderd. De borsten zullen daardoor steviger en kleiner worden. In de meeste gevallen zal tevens de tepelhof worden verkleind en worden de tepels omhoog geplaatst. Een borstverkleining is een zware ingreep die altijd littekens geeft.

De ingreep van een borstverkleining

Als eerste tekent de arts de plaatsen af waar de incisies worden geplaatst. Vervolgens wordt er aan de onderkant van de borsten de incisies gemaakt. De plastisch chirurg kan hierdoor aan de onderzijden van de borsten huid- en klierweefsel verwijderen. Om de borsten een natuurlijk uiterlijk te geven wordt er ook een incisie van de tepel naar de onderkant van de borst gemaakt. Deze twee incisies vormen samen het ankervormige litteken. Vervolgens wordt de tepel hoger geplaatst waarbij de tepelhof verkleind kan worden. De ingreep duurt ongeveer twee uur en gebeurt onder algehele narcose.
Net als elke operatie brengt een borstverkleining risico’s met zich mee . De kans bestaat op infecties en een nabloeding. De effecten van de narcose of een gestoorde wondgenezing kan voor de patiënt heel vervelend zijn.

Na afloop van een borstverkleining

Na één tot twee dagen mag u weer naar huis. De eerste week na de borstverkleining dient u rustig aan te doen, alleen zeer lichte werkzaamheden zoals administratief werk kunt u doen. Na ongeveer 3 weken kunt u de meeste van uw normale werkzaamheden weer hervatten. Bukken, tillen en met uw armen boven uw hoofd reiken dient u de eerste periode te vermijden. Het is van belang dat u de eerste weken dag en nacht een stevige sportbeha draagt zodat de borsten weinig kunnen bewegen en goed worden ondersteund. Na ongeveer 6 weken kunt u het sporten weer hervatten en lichamelijk zware arbeid verrichten.

Het kan voorkomen dat na een borstverkleining de borsten toch weer in omvang toenemen, dit kan komen door bijvoorbeeld gewichtstoename, pilgebruik of door een zwangerschap. Borstvoeding geven na een borstverkleining is niet in alle gevallen meer mogelijk. Wanneer er veel melkklierweefsel rondom de tepel is verwijderd is het geven van borstvoeding aanzienlijk kleiner.

Het eindresultaat van een borstverkleining

Uw borsten zullen na de ingreep hard en gezwollen zijn. Na ongeveer 3 weken is het resultaat zichtbaar. Ook zullen de littekens op de borsten enigszins zichtbaar blijven. Het is van belang de eerste periode na de borstverkleining de littekens goed te beschermen tegen de zon.

Wordt een borstverkleining vergoed door uw zorgverzekeraar?

Of u in aanmerking komt voor een vergoeding van een borstverkleining is afhankelijk welke cupmaat u heeft en de mate van de klachten. Dit is altijd in overleg met uw ziektekostenverzekeraar.