FAQ / Veel gestelde vragen Lipsculpture

Wat is het verschil tussen Liposuctie en Liposculpture?
Door middel van buisjes en een vacuüm zuigsysteem wordt plaatselijk vet afgezogen. Deze methode is bekend geworden onder de naam lipotransfer. Inde loop der tijd is men steeds dunnere buizen gaan gebruiken en is men ertoe overgegaan om ook meer aan het oppervlak vet te gaan afzuigen. Het vet dat op deze manier kan worden verwijderd kan, indien nodig, op andere plaatsen weer worden ingespoten. Deze laatste techniek is bekend geworden onder de naam Liposculpture (het resultaat van vetverplaatsing is niet blijvend). Dit is dus de methode met dunnen buizen waarbij tevens vloeistof wordt ingespoten om meer vet weg te kunnen zuigen. Inmiddels wordt deze methode door vrijwel alle plastisch chirurgen gehanteerd. Sommige plastisch chirurgen gebruiken nog steeds de naam liposuctie. Dit verklaart de verwarring, twee termen voor, in wezen, dezelfde ingreep.

Moet ik eerst een dieet volgen voordat ik liposculpture kan laten doen?
In het algemeen dient te worden opgemerkt dat liposculpture geen oplossing biedt voor het kwijtraken van overgewicht. De oplossing daarvoor is een gezonde lifestyle vaak gecombineerd met training. Een mooi figuur is niet alleen een kwestie van gewichtsverlies. Het meest ontsierend zijn vaak de vetophopingen op ongewenste plaatsen. Vaak zijn die vetophopingen met sporten of lijnen moeilijk weg te krijgen.Hiervoor is liposculpture geschikt.

Zijn de resultaten blijvend of kunnen de vetophopingen terugkomen?
De vetcellen die zijn weggehaald komen op die plaats niet meer terug mits uw gewicht stabiel blijft. Het risico bestaat dat er zich, na een gewichtstoename, weer vetophopingen gaan vormen op een ander lichaamsgebied. Het is dus verstandig op een streefgewicht te zijn als de liposculpture plaatsvindt en ook na de ingreep op dat streefgewicht te blijven.

Kan een te dikke buik volledig worden weggewerkt door middel van liposculpture?
Als de huid voldoende elastisch is, kan liposculpture een goed resultaat geven. De huid moet zich namelijk na de vetverwijdering kunnen aanpassen aan het verminderde volume. Als er teveel huid over is na de liposculpture kan de overtollige huid door middel van plastische chirurgie eventueel verwijderd worden. De chirurg zal vooraf bespreken of deze ingreep succesvol zal zijn.

Hoe lang is de herstelperiode en is die pijnlijk?
Gedurende een paar dagen na de liposculpture kan er een gevoel van spierpijn zijn en er kunnen wat blauwe plekken ontstaan. 1 week voor de behandeling en 1 week na de behandeling kunt u Arnica (druppels) gebruiken. Deze arnicadruppels zijn verkrijgbaar bij de apotheek. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met Paracetamol. Het huidoppervlak kan de eerste tijd nog wat onregelmatig zijn en er kan wat vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na twee tot zes weken vanzelf weg. Het uiteindelijke resultaat is pas na een aantal maanden zichtbaar.

Blijven er zichtbare littekens over?
De sneetjes die in de huid worden gemaakt zijn zo klein ( 2mm) dat er zelden zichtbare littekens zullen overblijven.  

Betaalt mijn zorgverzekeraar de ingreep?
Nee, deze ingrepen worden beschouwd als cosmetisch.

Wanneer kan ik weer gaan werken?
Op de dag van de ingreep neemt u vanzelfsprekend vrij en een dag na de ingreep als rustdag, daarna kunt u zonder problemen uw werkzaamheden hervatten.

Wanneer mag ik weer sporten?
De eerste twee weken na de ingreep houdt u als rustpauze, dit geldt tevens ook voor de powerplate oefeningen, na deze twee weken kunt u weer gaan sporten.