Facelift

 

Algemene informatie over een Facelift / Halslift

 

Door de inwerking van de zwaartekracht kan daar waar het gelaat gezakt is een facelift worden toegepast zodat niet alleen het volume maar ook de huid wordt strakgetrokken. Bij een gecombineerde ingreep zoals de face-halslift wordt tevens de huid van de hals gelift. In tegenstelling tot een beperkte facelift is de ondermijning van het weefsel van het gelaat uitgebreider en reikt deze tot aan de mondhoeken en neusvleugels (ter correctie van de zogenaamde nasolabiale plooien). Het resulterende huidoverschot is hierdoor vaak groter, waardoor de incisie niet alleen voor het oor, maar soms ook achter het oor tot in de behaarde hoofdhuid reikt.

Voor wie is een Facelift of Halslift geschikt

Mensen bij wie de huid is verslapt en bij wie de onderliggende structuren zoals vet en spieren zijn verzakt komen in aanmerking voor een face/halslift. Tijdens de behandeling worden de plooien en rimpels van de gezichtshuid strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. De mensen die voor een halslift in aanmerking komen zijn vaak mensen bij wie de huid is verslapt en grote huidplooien vertoont en overmatig vetweefsel aanwezig is. Hierbij moeten wij opmerken dat de rimpels rond de ogen en het voorhoofd niet gelift worden tijdens deze ingreep en mocht dit noodzakelijk zijn of gewenst, dit in een aanvullende ingreep moet plaatsvinden. In enkele gevallen wordt een hals-facelift gecombineerd met andere correcties zoals een voorhoofdlift, wenkbrauwlift, ooglidcorrectie en/of rimpelbehandelingen.

Voor de behandeling van een Facelift of Halslift

Het spreekt vanzelf dat u in goede gezondheid moet verkeren om deze ingreep te ondergaan. Indien u bloedverdunners slikt of derivaten dient u dit altijd vooraf aan de behandeling te melden. Met het gebruik van aspirine (acetylsalicylzuur) dient u 10 dagen voor de ingreep te stoppen. Ook gebruik van andere bloedverdunners dienen na overleg met de voorschrijvend arts te worden gestaakt.
Het beste is 2 weken voorafgaand aan de behandeling te stoppen met roken aangezien roken de wondgenezing kan verstoren.

De behandeling van een Facelift of Halslift

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt een aantal uur. De huid van de hals, wangen en de weefsellaag onder de huid worden over een groot gebied losgemaakt en aangespannen in de richting van het oor. Hierdoor worden de plooien in het gelaat en de hals minder, wordt de kaaklijn strakker en ontstaat er een mooiere overgang tussen onderkin en hals. Indien nodig kunnen de ook de slap geworden spieren onder de kin strakker worden gemaakt. Overtollig vetweefsel in het halsgebied kan dan ook worden weggehaald via dezelfde huidsnede onder de kin.
Soms wordt ook vet middels liposuctie verwijderd in de hals en/of langs de kin/kaaklijn.

Na de behandeling van een Facelift of Halslift

Indien alles naar wens verloopt, mag u na de behandeling weer naar huis. Indien u daar behoefte aan heeft kunt u thuis paracetamol gebruiken. Het is belangrijk het behandelde gebied goed te koelen en het hoofdeinde van uw bed wat te verhogen. Uw gezicht is omzwachteld met een drukkend verband. Ook is het aan te raden in de eerste week na de behandeling niet te bukken of te tillen. Ondanks goed koelen, rustig aan doen en ervoor zorgen dat u geen druk op het hoofd krijgt, kan het zijn dat na de operatie uw gezicht en uw hals wat gezwollen en verkleurd zijn. Dit duurt gemiddeld twee weken, over het algemeen heeft u weinig last van pijn. Na een week kunt u weer huidverzorging en crèmes gebruiken.

Wat u mag verwachten van een Facelift of Halslift

De littekens lopen in de behaarde hoofdhuid van "de slapen" en van daaruit naar beneden langs uw oor. Dan maken ze een bochtje om de oorlel heen. De plastische chirurg zal altijd proberen het litteken zoveel mogelijk te beperken, dit is echter afhankelijk van de uitgebreidheid van de behandeling. Indien noodzakelijk zal het litteken om de oorlel heen, via de achterkant van het oor richting het haar in de nek worden voortgezet.
Ook kan het noodzakelijk zijn om een extra littekentje onder uw kin te maken. Aanvankelijk zijn de littekens zichtbaar door hun roodheid, in de loop van enkele maanden verbleken de littekens en worden ze steeds minder opvallend. Het is hierbij raadzaam op te merken dat u met nieuwe littekens de zon moet vermijden. Zonlicht is namelijk zeer slecht voor het herstel van uw littekens. Na 1 week worden de hechtingen tijdens een nacontrole afspraak verwijderd.

Het uiteindelijke resultaat

Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken tot maanden. Het doel van een face-hals lift is de huid weer glad en strak te krijgen, maar de rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet door een face-halslift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan. Het effect van een face-halslift is meestal 10 tot 15 jaar zichtbaar. Daarna kan eventueel een volgende facelift gewenst zijn.

Risico's en complicaties bij een Facelift of Halslift

Net als bij iedere behandeling zijn er risico’s en kunnen er complicaties optreden. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit zeer zeldzaam voor. In sommige gevallen kan er op enkele plekken in het gezicht wat vochtophoping voorkomen In de meeste gevallen geneest het zo mooi dat het litteken bijna niet meer zichtbaar is.
Het is altijd belangrijk de risico’s en complicaties vooraf goed te bespreken met de consulente en de arts zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.