Borstlift


Wat is een borstlift

Bij een borstlift wordt er tijdens de behandeling de overtollige huid van de borst verwijderd en het borstweefsel hoger geplaatst tevens wordt ook de tepel verplaatst. Vrouwen van wie de borsten zijn verslapt door bijvoorbeeld gewichtsverlies, zwangerschappen, borstvoeding en de zwaartekracht, komen voor deze operatie in aanmerking.

Wanneer is een borstlift gewenst

Indien het volume van de borsten is afgenomen en er vervolgens een verslapping van de huid optreedt is een borstvergroting niet voldoende om tot een mooi resultaat te komen. Een borstlift kan dan een eventuele oplossing bieden. Bij deze ingreep zal de arts zich met name richten op het verkleinen van de huidenveloppe. De borst zal onvermijdelijk toch een beetje verkleind worden bij het uitvoeren van de borstlift. Daarom is het in sommige gevallen raadzaam dit in combinatie te doen met implantaten zodat er toch een vergrotend effect wordt bereikt.
De borstlift is net als een borstverkleining een zware ingreep. Deze operatie vindt altijd plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 1 uur. Via een incisie (snede) rond de tepel, naar beneden toe en in de borstplooi (als het ware een anker) wordt de tepel verplaatst en de overtollige huid verwijderd. Indien een implantaat wordt gebruikt is er zelden een snede in de borstplooi nodig en is het litteken dus aanzienlijk korter.

Waar wordt de prothese geplaatst

Afhankelijk van uw lichaamsbouw en het soort implantaat, wordt het implantaat achter of voor uw borstspier geplaatst. Na de operatie worden uw borsten stevig ingetaped en krijgt u een sportbeha aangemeten. De hechtingen zijn oplosbaar dus deze lossen vanzelf op. Het is van groot belang om het de eerste week zeer rustig aan te doen. Vanaf de tweede week kunt u weer lichte werkzaamheden gaan hervatten, maar u mag niet bukken, tillen of met uw handen boven het hoofd reiken.

Na afloop van de behandeling

U moet gedurende een periode van 6 weken dag- en nacht een stevige sportbeha dragen , zodat de borsten weinig kunnen bewegen en goed worden ondersteund. Na ongeveer 6 weken kunt u weer beginnen met sporten en/of zware werkzaamheden verrichten.
Risico’s en/of complicaties
Zoals bij elke operatie brengt ook deze ingreep bepaalde risico’s met zich mee. Zo bestaat er een mogelijkheid tot nabloeding en/of infecties. De effecten van een narcose of een gestoord genezingsproces kunnen ook heel vervelend zijn voor de patiënt. Ook is het mogelijk dat uw gevoelverlies krijgt in de tepels en in sommige gevallen kunt u geen borstvoeding meer geven. Bij een borstlift worden de tepels verplaatst. De melkklieren kunnen hierbij worden beschadigd en er bestaat dus een kans dat geen borstvoeding meer gegeven kan worden na een borstlift. Het resultaat van een borstlift kan deels weer tenietgedaan worden door een zwangerschap of het geven van borstvoeding.

De Behandeling

Vlak vóór de behandeling tekent de chirurg op uw borsten het huiddeel af dat verwijderd dient worden. Deze ingreep kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de grootte van uw borsten. De plastisch chirurg maakt altijd eerst de tepel en de tepelhof gedeeltelijk los. Hierdoor blijft een goede bloedvoorziening bestaan. Bij een klein huidoverschot wordt alleen de huid langs de rand van de tepelhof verwijderd en kan de tepel op zijn plaats blijven. Bij een groter huidoverschot wordt de huid rondom de tepelhof en ook aan de onderzijde van de borst weggenomen. Vervolgens wordt het overblijvende weefsel weer gemodelleerd tot een “nieuwe” borst , de tepel wordt hierbij tevens omhoog geplaatst.

Eindresultaat

Hoewel het eindresultaat niet direct zichtbaar is kunt u na de operatie vrijwel direct zien dat uw borsten zijn veranderd. Vaak staat de huis van de borsten nog wat strak en gespannen. Ook kan de borst blauw, beurs of gezwollen zijn. In het begin zullen de littekens nog goed zichtbaar zijn maar na verloop van tijd zullen deze meer de kleur van de omliggende huid aannemen. Uiteindelijk zullen de borsten strakker zijn en minder hangen.